top of page

What's Bitcoin?

Bitcoin, in its pure essence, is money. It is a digital currency that serves the same functions and purposes as money, yet it encompasses some key differences from conventional currency.

Bitcoin is the first decentralized peer-to-peer payment system, lacking a central form of authority that has complete oversight or control over bitcoin resources. This creates a payment network system that is powered by all users. Transactions are recorded on a massive ledger known as the blockchain. Every single bitcoin user has access to the blockchain and can visualize addresses where bitcoins are sent to, without knowing personal information of the user or receiver. Bitcoins are sent to valid electronic addresses, and individuals can use more than one address.

Its origins stem from mathematical reasoning, which have established a market cap on the amount of bitcoin that can be mined at 21 million coins. However, bitcoins can be divided into smaller parts, allowing for transactions to be paid with fractions of a bitcoin.

Bitcoins are created as a result of a mining process, which requires adequate software within the network. The way such process works is that miners must use special software in order to solve mathematical problems and if solved accurately, miners are then issued a certain number of bitcoins in exchange.

There are many appealing characteristics about bitcoin, which has enhanced its acceptance in the market. Fees are minimal, allowing for individuals to carry on transactions anywhere in the world without hefty fees that are common with commercial banks. This borderless quality is also complemented with the speed in using bitcoin, where after setting up the proper accounts, transactions are instantaneous.

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiş, herhangi bir üçüncü parti hizmetine gerek kalmadan, eşler arasında para transferini mümkün kılan bir elektronik para sistemidir. Daha önceki dijital para girişimlerinden farklı olarak, Bitcoin’de eşler arası ağ aracılığıyla işlemler onaylanır ve bu sayede mükerrer (tekrarlı) harcamaların önüne geçilmiş olur.

 

Kısa Kısa Bilgiler: Bitcoin bir tür dijital para birimidir ve bu para birimi elektronik ortamlarda maksimum 21 milyon Bitcoin üretilebilir.
– Üretilen veya satın alınan Bitcoinler dijital cüzdanlarda tutabilirler. Bitcoin kimse tarafından kontrol edilmez bir para birimidir.
– Bitcoin, dolar ve euro gibi para birimlerinden farklı olarak, herhangi bir kalıp üzerine basılamaz. Dünyadaki milyonlarca kişi tarafından, bilgisayarlarda matematiksel problemleri çözen bir yazılım tarafından elektronik ortamda basılmaktadır.
– Bu para biriminin onlarca örneği olmakla birlikte Bitcoin, şifreli para birimi (cryptocurrency) kategorisinde geliştirilen ilk örnektir.

Bitcoin diğer dijital para birimlerinden farkı nedir ?

Bitcoin internet ortamından satın almalar yapmak için kullanılabilir. Bu yüzden, birçok para birimi üzerinden (dolar, yen, euro, tl ) ve dijital para birimleri (paypal gibi ) üzerinden exchange edilebilir.

Fakat bunların ötesinde,  en önemli karakteristik özelliği, bağımsız bir para birimi olmasıdır. Bunun anlamı, Bitcoin merkezi olmayan (merkez bankası da tabi ki) bir para birimidir ve hiçbir kurum tarafından kontrol edilemez. Bu yüzden çoğu kişi parasını Bitcoin olarak saklamayı tercih ediyor. Hiçbir banka onların parasını kontrol edemez.

İlgili yazı: Bitcoin ve PayPal arasindaki farkları öğrenmek için tıklayın !

Bitcoin’i kim/kimler yarattı ?

Mucidi olarak öngörülen “Satoshi Nakamoto”, Bitcoin’i matematiksel hesaplamalara dayanan çevrimiçi bir ödeme sistemi olarak yaratmıştı. Aslında bu mucidin bir kişi olduğu veya japon olduğu yönünde de kesin bir bilgi yok. Ama tek bilinen bu sistemin geliştirilmesindeki asıl amacın hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmayan, elektronik ortamda transfer edilebilen, daha hızlı aktarılabilen ve işlem ücreti oldukça düşük, bağımsız bir para birimi yaratmak olduğudur.

Bitcoin’in temeli nedir?

Aslında para temel olarak, vatandaşların merkez bankalarındaki altın rezervi karşılığında ellerinde tuttukları rakamsal ve likidite değişim aracıdır. Yani paranın değerini aslında altın rezervleri belirler. Fakat Bitcoin’de durum daha farklı. Bitcoin’in değerini, günlük hayattaki kullanım oranı ve piyasadaki miktarı belirliyor. Tüm dünyada insanlar, Bitcoin üretmek için matematiksel hesaplamaları çözen yazılımlar kullanıyor. Matematiksel formüller tamamen ücretsiz ve isteyen herkes bunları çözebilir. Yazılımlar açık kaynaklı olarak kişilere sunuluyor, bu da herhangi birinin hesaplamaları kontrol etmek için yazılıma göz atabileceği anlamına geliyor.

Fakat Bitcoin, kim tarafından basılıyor ?

Hiç kimse… Bitcoin, fiziksel olarak hiçbir merkez bankası tarafından basılmamakta. İnsanlar tarafından anlaşılabilir ve bankalardaki gibi karmaşık prosedürleri olmayan bir para birimidir. Bankalar paranın değerini düşürmek veya ülkenin borcunu kapatmak için para basabilirler. Fakat sistemde böyle bir uygulama mevcut olamaz, çünkü Bitcoin bağımsız bir para birimi. Bitcoin, dijital ortamda, Bitcoin üretmek isteyen herkesin katılabildiği bir grup insan tarafından üretilmekte. Üretimi, esasında “mined” (kazıp çıkarılan) anlamındaki İngilizce kökenli kelime ile tam anlamıyla ifade ediliyor. Bitcoin, bilgisayarlar ile, bir iletişim ağı yardımıyla üretilebilir.

Yani bilgisayarlar ile sınırsız sayıda Bitcoin üretebilir miyiz ?

Maalesef bu mümkün değil. Bitcoin protokollerinde yer alan maddeye göre, Bitcoin piyasasında, sadece 21 milyon Bitcoin bulunabilir. Bitcoinler en çok 0.00000001 şeklinde ayrışabiliyor. Yani satın almalarda salt 1 Bitcoin almak zorunda değilsiniz. Örneğin; 0.0024 Bitcoin de alabilirsiniz.

Bitcoin’ in “Karakteristik Özellikleri” neler ?

Bitcoin’ in (temel) karakteristik özelliklerinden bahsetmek gerekirse;

1. Bitcoin bağımsız bir para birimi

Bitcoin ağı, hiçbir merkezi otorite tarafından kontrol edilememekte. Tüm Bitcoin üreten makineler ve işlemleri sürdüren makineler bu ağın bir parçası, bütün makineler birlikte çalışmakta. Bu da teoride hiçbir merkezi otoritenin Bitcoin’in parasal politikasını düzenleyemez. Ayrıca herhangi bir nedenden dolayı bir Bitcoin ağı çevrimdışı olsa dahi, para döngüsü devam eder.

2. (Bitcoin) Hesap kurulumu oldukça basit

Bankacılar kişilere hesap açmak için oldukça uğraş verirler. Ödemeler için ayrı bir hesap açmak da ayrı bir dert. Bitcoin hesabınızı saniyeler içerisinde, hiçbir sorun olmadan ve hiçbir ücret ödemeden açabilirsiniz. Kendiniz ile ilgili birkaç bilgi vermeniz yeterli olacaktır.

3. Bitcoin anonimdir

Bitcoin kullanıcılar için anonim bir platform oluşturmaktadır. Kullanıcılar bir çok bitcoin hesabı bulundurabilir. Bu hesaplar hiçbir isme, adrese veya kullanıcıyı tanımlayacak herhangi bir bilgiye bağlı değildir. Ayrıca…

4. Bitcoin tamamıyle saydamdır

…Bitcoin ağında yapılan tüm işlemler Block Chain adı verilen bir veri merkezinde toplanmaktadır. Eğer Bitcoin hesabınızda halka açık bir adres belirtmişseniz, kullanıcılar o adresle bağlantılı ne kadar Bitcoin olduğunu görebilirler. Sadece onların “size” ait olduğunu bilemezler. İşlemlerin takip edilmemesi için kullanıcılar birden fazla Bitcoin hesabı kullanmakta ve para transferlerini tek bir hesaptan yapmamaktadırlar.

5. Bitcoin’ de işlem ücretleri yoktur !

Banka hesabınızdan para transferi yaparken, bankalar sizden genelde bir işlem ücreti isteyebilir, Bitcoin istemez.

6. Bitcoin çok hızlı

Bitcoin’de her an para transferi yapabilirsiniz ve transferiniz dakikalar içerisinde gerçekleşir. (Para transferlerinin iş gününde yapılma zorunluluğu yoktur.)

7. Bitcoin’ de işlem iptali yoktur.

Bitcoin ile para transferi yaptıktan sonra, bu işlem iptal edilemez. Parayı geri almanın tek yolu alıcının size tekrar bir para transferi yapmasıdır.  Bu nedenle transfer yaparken doğru kişiye gönderdiğinize emin olmanızı tavsiye ederiz.

Peki Bitcoin pratikte nasıl çalışıyor ?

Bitcoin nasıl üretilir ve Bitcoin ağı nasıl tüm işlemleri takip eder öğrenmek istiyorsanız, sitemizde gezinin.

BITCOIN “İLK BAŞARILI” SANAL PARA BİRİMİ, FAKAT “İLK” DEĞİL…

Bitcoin daha piyasaya adımını atmadan önce, Facebook’ un, Facebook Credits adı altında yeni bir sanal para birimi yaratmaya çalıştığını biliyoruz. Bu Facebook Credits’ ler ile Facebook platformunda geliştirilen oyunlarda hesaplarınızı yükseltebiliyor ve Facebook Credits’ leri dilediğinizce harcayabiliyordunuz.

Bu ve bunun gibi bir çok sanal para girişimi hükümetlerin para politikalarına aykırı olduğu için yasaklandı, bazıları kendi sahipleri tarafından dolandırıcılığı önlemek için kapatıldı, bazıları da ilgi görmediği için piyasadan sönüp gitti. Fakat Bitcoin, merkezi bir para birimi olmadığından ve bir otorite tarafından yönetilmediğinden sadece ilgi eksikliği nedeniyle tükenmesi muhtemel.

Bitcoin’ in ile ilgili güvenli mi değil mi sorularını ise Bitcoin, dört senedir Bitcoin kodunun halen el değmeden durmasını gösterek yanıtlıyor. Bitcoin’ in tek güvenlik açığını şu an için sadece, bireysel hesapların ve cüzdanların hackerlar tarafından hedef alınıp çalınması ihtimali üzerinden değerlendirebiliriz.

Bitcoin’ in açık kaynaklı kodlarını temel alarak kurulan diğer PPCoin ve TerraCoin gibi girişimler de, sanal para biriminin gün geçtikçe daha popüler olacağı konusunda tüyo veriyor. Bitcoin neden bu kadar rağbet görüyor diye soracak olursanız cevabım; hızlı değer artışlarıyla sizi bir gecede milyoner edebilme ihtimali olur

bottom of page